İki Üyemizin Yeğeni Delil Arslan Sri Lanka’da İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

 

 

 

 

 

 

 

Yeşil Sol Parti İstanbul İl Örgütü, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi 24 yaşındaki Delil Arslan’ın, TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şti.’nde çalışmaya başlamasının üçüncü gününde iş cinayetinde yaşamını yitirmesine ilişkin 06 Ekim 2017 tarihinde İstanbul Adli Tıp önünde  basın açıklaması yaptı.

Cenazesi bugün Sri Lanka’dan İstanbul Adli Tıp önüne getirilen Delil Arslan,  Yeşil Sol Parti üyesi Bahar Özhan ve Berivan Özhan’ın yeğeniydi.

Yeşil Sol Parti İstanbul İl Eşsözcüleri Yasemin Kipkurt ve Cengiz Şanlı dahil olmak üzere üyellerimiz, Delil Arslan’ın ailesini yalnız bırakmadı.

İstanbul İl Örgütü’nün yaptığı basın açıklamasında;

“TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şirketine ait Gas Cat isimli gemide yeni stajyer olarak çalışmaya başlayan, 24 yaşındaki Elektrik Elektronik Mühendisi Delil Arslan,  30 Eylül 2017 günü görevde olduğu gemide yaşadığı “iş kazası” sonucu yaşamını kaybetmiştir.

Denizcilik hukukunda yapılması gereken hiçbir işlem hayata geçirilmeden, cenazesinin poşete sarılarak Sri Lanka limanına bırakılması, son derece şüpheli bir davranıştır. Bu bir iş kazası değil, iş cinayetidir. Tüm bu yaşananlardan gemideki yetkili personel kadar,  TGM Deniz İşletmeciliği ve Acenteliği Ltd. Şti.de sorumluluk sahibidir.

Adı geçen kuruluşu kınıyor ve sorumluluğu olan tüm yetkililerinin en kısa zamanda yargı önünde hesap vermesini talep ediyoruz.

Delil Arslan’ın yakınlarına başsağlığı diliyor, gelişmelerin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.” denildi.

Ayrıca, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da 5 Ekim 2017 Perşembe günü yaptıkları basın açıklamasında;

“…TGM firması bir teknik inceleme yapıldığını beyan etmiş olsa da, yapıldığı beyan edilen teknik incelemenin içeriği konusunda ne iş cinayetinde kaybettiğimiz Delil Arslan’ın ailesi ne de kamuoyu bilgilendirilmemiştir.

… Meslektaşımız Delil Arslan’ın yaşamını yitirdiği iş cinayeti ile ilgili olarak TGM firması şu soruları cevaplamalıdır;

1-      TMMOB Elektrik Mühendisleri Odasına 68318 sicil numarası ile kayıtlı olan bir Elektrik Elektronik Mühendisi olan Delil Arslan’ın, ısrarla stajyer olarak tanımlanmasının nedeni nedir?

2-      TGM firmasının basın açıklamasında belirtmiş olduğu ve olay mahallinde alınmış olan tedbirler nelerdir? İşçi sağlığı ve iş güvenliği gereği yapılması gereken risk analizi ve diğer çalışmalar yapılmış mıdır? TGM firması yapmış olduğu çalışmaları ve olay mahalli kayıtlarını incelemeye müsait bir şekilde kamuoyu ile paylaşmalıdır.

3-      Delil Arslan’a yasal ve vicdani zorunluluk olarak verilmesi gereken oryantasyon eğitimi, iş güvenliği eğitimleri verilmiş midir? Kullanacağı kişisel koruyucu ekipmanlar teslim edilmiş ve gerekli bilgilendirmeler yapılmış mıdır?

4-      Kontrolsüz bir şekilde orada bulunan elektrik kablosunun Delil Arslan’a temas etmesi, olay mahallinde gerekli çevre güvenliğinin sağlanmadığını göstermektedir. Daha önce “Gas Cat” isimli gemide ve TGM firmasının diğer gemi ve birimlerinde yaşanan kaza ve iş cinayetleri nelerdir ve kayıt altına alınmış mıdır?

5-      Elektrik Elektronik Mühendisinin floresan değişimi işlerinde tekniker olarak kullanılması işletmeniz için genel bir uygulama mıdır?

6-      İş cinayetine şahit olan mühendisin beyanı alınmadan gemi ile birlikte olay mahallinden kaçırılmasının amacı, yaşanan iş cinayeti ile ilgili olarak gerekli sorgulamanın yapılmasını engellemek midir? Bu kararı “Gas Cat” gemisinin kaptanı tek başına mı vermiştir, yoksa TGM firmasının bu konuda bir talimatı var mıdır?

7-      İş cinayetinde hayatını kaybeden Delil Arslan’ın babası Cemal Arslan ve TMMOB ÇMO Üyemiz İş Güvenliği Uzmanı Berivan ÖZHAN cenazeyi almak üzere Sri Lanka’ya giderek yaptıkları kısıtlı incelemeler sonucunda dahi, TGM firmasının beyan ettiği gibi olayın düşük volt çarpması sonucu yaşanan bir kalp durması olmayıp, ölümün düşük bir voltajdan kaynaklanmadığını tespit etmiştir. TGM firmasının ısrarla yaşanan iş cinayetini “düşük voltaj ile yaşanmıştır” beyanı ile açıklaması, firmanın iş cinayetindeki suçunu Delil Arslan ve diğer mühendisin üzerine yıkarak sorumluluktan kaçma çabasından mıdır?

Yaşanan diğer iş cinayetlerinde söylediğimiz gibi; meslektaşımız Delil Arslan’ın ölümüne neden olan bu iş cinayeti ne kader ne de fıtrattır. İş cinayetlerinin temelinde patronların kâr hırsı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.” İfadelerine yer verildi.

PAYLAŞ