Mersin’de Bisikletli Bir Pazar

İki tekerli yaşamın dönüştürücülüğüne vurgu yapmak üzere planladığımız, “Bisikletli Bir Pazar” etkinliği, ‘Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ üyesi Seçil Zor’un da katılımıyla 26 Kasım Pazar günü Mersin’de gerçekleşti.

Yaşları 7 ila 70 arasında değişen katılımcılar pazar sabahı yapılan kahvaltı programının ardından bisikletlerle sahil turu gerçekleştirdi. İki saat süren tur sonrasında Kültürhane’de bir araya gelen katılımcılara, ‘Bisikletli Kadın İnisiyatifi’ üyesi Seçil Zor, bir sunum yaptı. Zor, yapmış olduğu sunumda, bisikletin hayatımızda, özellikle de kadınların hayatlarında neleri değiştirebildiğini kendi özelinden örneklendirerek aktardı. Sunum sonrası önce katılımcıların sorularına yanıt verilirken, sonrasında da katılımcılar Seçil Zor tarafından sorulmuş sorulara yanıt vererek, hediye kitaplar ile evlerine döndüler.

Etkinliği planlarken, ilk hareket noktamız, plaza çalışanı genç bir kadının, bahanelerin arkasına sığınmadan tek başına bisikletle yapabildiklerinin, aslında ne kadar geniş bir etki alanına sahip olduğunu düşünmemizdi.

Bisikletli ulaşımın, çevre üzerine olumlu etkileri hepimizin bildiği bir gerçek, üzerine sayfalarca yazılabilir. Bu iki tekerin insanlar üzerindeki dönüştürücü etkisi ise inanılmaz. Özellikle kadınların bisiklet sürmesi dönüşümü daha da hızlandırıyor. Bir kadının, başta kendi ailesi olmak üzere geçtiği her yolda izini bıraktığını söylersek yalan olmaz.

Bu açıdan etkinliğimizin, temel gayemiz olan kişilerde farkındalık yaratma hedefine ulaştığını ve katılımcılara güzel bir gün yaşattığına inanıyoruz. Planlamamış olmakla beraber, etkinliğimizin, partimizin 5. yaşına denk gelmesi ve parti dostlarını güzel bir günde bir araya getirmiş olması da ayrıca bir sevinç oldu.

Sürdürülebilir yaşama duyduğumuz ihtiyaç, bugün artık bir tercih değil zorunluluk. Bir o kadar, insan doğasına uygun ve tatmin edici. Elimizden geldiğince, bu sese kulak vermek ve kendimiz için bir adım atmaktan geri durmamak lazım. Seçil’in de dediği gibi, eleştirerek değil çözüm üreterek bir sonuca varacağımıza inanıyor ve değişimi önce kendimizden başlattığımızda, hedefe ulaşmanın, daha kolay değil ama mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Bisiklet özgürlüktür, özgürlük dönüştürür.

 

**Kendi ağzından “Seçil Zor kimdir? “

Mimarim, 36 yaşındayım ve İstanbul’da yaşıyorum. Bisikletle herkes gibi ben de çocukluk dönemimde tanıştım ve lise yıllarıma kadar da bisiklet sürmeye devam ettim. Aradan  bisikletsiz üniversite lisans yılları geçti ve yüksek lisans için İtalya’da yaşamaya başladığımda, bisikleti şehir içinde ulaşım aracı olarak da kullanabileceğimi keşfettim ve süpermarkete, okula, arkadaş ziyaretlerine vs hep bisikletimle gitmeye başladım..Türkiye’deki bisiklet serüvenim ise çok tesadüf eseri bir bisiklet festivaline katılmamla başladı….. Geldiğim noktada şunu söyleyebilirim ki; tüketim alışkanlıklarım, beslenme biçimim, kendimle geçirdiğim zamanın kalitesi tümüyle değişti. En önemli kararlarımı bisiklet turlarımda aldığımı farkettim. Başlarda bu bir demir parçası ve nasıl oluyor da bunca değişikliğe sebep oluyor derken, Juan Carlos Kreimer’in Bisiklet ve Zen adlı kitabını okuduğumda, pek çok sorumun cevabını almıştım.

Bisiklet benim özgürlük anlayışımın birebir ifadesi. Bu çok net. İstediğimde tek başıma, istediğimde grupla festivalle, istediğimde de grup içinde özgürce yol alabiliyorum.

Gerek katıldığım yarişlar gerekse festivallerde pek çok köyden, şehirden geçiyoruz. Ama en çok çocuklar için bir farkındalık yaratabilmiş olmayı umuyorum.  Yani hedef kitlem çocuklar…Yolun öte yanından bisikletli seni görüp de önündeki çukura, taşa aldırmadan sana doğru alabildiğince koşan ve hatta bir süre seni yol kenarından yine koşarak takip eden çocuğun sevinci çok mutlu ediyor…Onların şaşkın kocaman gözlerinde, bisikletimi ve kendimi görmekten dolayı mutluyum.  Çocuklar bizim geleceğimiz ve gelecekte daha çok bisiklet yolları, bisikletlileri koruyan kuralları görebilmemiz için geleceğin büyükleri çocukları şimdiden yüreklendirmek gerektiğini düşünüyorum.”

PAYLAŞ