Orada kimse var mı?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtlarına göre Türkiye’de toplam 108 parti siyasi faaliyet yürütüyor. Siyasi partiler istenilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na bildirip “alındı belgesi” aldıktan sonra siyasi faaliyetlerine başlıyor.
Ancak bu her zaman böyle kolay olmayabiliyor. Çünkü başvuru yapan kimi partilere alındı belgesi verilirken, bazılarına verilmiyor.

Siyaset yapma hakkının kısıtlanması konusunda engin deneyime sahip ülkemizde “yaratıcılığın” sonu gelmiyor. Parti kapatmalar, basın yasakları, toplantı salonu yasakları, parti binalarına saldırılara göz yumma vb. gibi baskılara bir yenisi daha eklendi.

Mesela yeni kurulmak istenen partilere “alındı” belgesi verilmedi. (İnsan ve Özgürlük Partisi (İÖP) ile Kürt Demokrat Partisi (KDP), Yeşiller Partisi bunlardan üç tanesi) Gerekçe olarak da “yetkili izinde”, “yetkili kimse yok” “ilgili personel yok” veya “pandemi süreci” gösteriliyor.

En temel anayasal hakkımız olan siyaset yapma ve örgütlenme hakkımıza sahip çıkıyoruz, demokratik bir ülkede yaşamak için çıkartılan bu keyfi engelleri kınıyoruz.

Parti programıyla ilgili tek yetkili AYM’dir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı eksiklik varsa tamamlanması için bildirimde bulunmak zorundadır. Başka hiçbir yolu yoktur. Evraklar alınmamışsa ya da alınıp işlem yapılmamışsa bu suçtur. Eğer evraklar verilmişse bu parti kurulmuştur. Şu anda yapılan her şey Anayasa’ya, Siyasi Partiler Yasası’na aykırıdır, bunu yapanlar suç işlemektedir.

Bu meselenin sadece belge alamayan partilerin sorunu olmadığını, hepimizi ilgilendirdiğini, bu süreçte haksızlığa ve saldırıya uğrayan tüm kesimlerin yanında olduğumuzu, bu konunun hukuki ve siyasi anlamda çok hayati bir yerde durduğunu söylüyoruz.

Yeşil Sol Parti olarak; bu dayanışma çağrımızı aynı zamanda demokrasiden, çoğulculuktan yana olan, barış ve adalet içinde yaşamak isteyen bütün kesimlere yöneltiyoruz.

Eylem Tuncaelli Sinan Tutal
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri

PAYLAŞ