
Şule İdil Dere Davası karar duruşması bugün görüldü.
4 yıl sonra 16. duruşmada çıkan karar Adalet Sisteminin Özeti: Taksirle İnsan Öldürün, Cezanızı Taksitle Ödeyin!
YARGILANAN 7 ALT DÜZEYDEN 3 KİŞİYE İNDİRİMLİ CEZA. İKİSİ TAKSİTLİ OLMAK ÜZERE PARAYA ÇEVRİLDİ.
SAVCILIĞIN SAPTADIĞI ASIL SORUMLULARIN YARGILANMAYA DAHİL EDİLMESİ TALEBİMİZ İSE 4 YIL ÖNCE İSTANBUL VALİLİĞİ VE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ ELİYLE REDDEDİLMİŞTİ.
4 YILDIR ADALET ARIYORDUK. ADALET YOKMUŞ.
4 YILDIR VİCDAN ARIYORDUK. VİCDAN YOKMUŞ.
ASIL SORUMLULAR YARGILANMADI, ADALET YERİNİ BULMADI.
10 EYLÜL 2020. Şule İdil Dere davasının 16. duruşması bugün İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davanın bugün gerçekleşen son duruşmasında, davanın tamamı tutuksuz yargılanan 7 sanığından araç şoförü Mümin Kılıç 4 yıl 8 ay hapis cezası aldı; ancak, indirim uygulanarak CEZASI 3 yıl 10 ay 20 güne indirildi.
İBB çalışanları beraat etti.
İSTAÇ’tan yargılanan 3 sanıktan ikisi ceza aldı. Cezaları taksitle ödenmek üzere paraya çevrildi.
Sanık İSTAÇ A.Ş. Vekili İbrahim Ruhi Kelleci, İSTAÇ A.Ş. gerekli güvenlik tedbirlerini alınması hususunda sorumluluk sahibi olduğu gerekçesiyle aldığı 3 yıl 6 aylık hapis cezası üzerinden önce 1/6 oranında indirim uygulandı, ardından adli para cezasına çevrilerek 24 ay taksitle 42.400 TL ile cezalandırıldı.
Sanık İSTAÇ A.Ş. İş Güvenliği Uzmanı Zafer Karasaçlı, gerekli güvenlik tedbirlerini alınması hususunda sorumluluk sahibi olduğu gerekçesiyle aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası üzerinde önce 1/6 oranında indirim uygulandı, ardından adli para cezasına çevrilerek 26.425 TL ile cezalandırıldı.
Diğer sanıklar; İSTAÇ Asya Yakası Kıyı Temizleme Şefi Teyfur Bingöl, İBB Deniz Yüzeyi Kıyı Temizleme Şefi Saffet Altındağ, İBB kontrol elemanları Kâmil Cemal Yıldırım ve Ergun Ata’nın ise ayrı ayrı beraatına karar verildi.
Savcılık soruşturmasında belirlenen asıl sorumluların yargılamaya dahil edilmesi, İstanbul Valiliği ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Bu karara itiraz için Temmuz 2017 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru henüz cevaplanmadı.
Yargılama boyunca ortaya çıktığı üzere, ölümcül olduğunu bilerek geri manevraya devam eden şoförün “olası kast ile öldürme”; diğer sanıklar ve sanık yapılamayan üst düzey yöneticilerin ağır riski bildikleri, ölüm riski kendilerine ihbar edildiği halde yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyerek can almaya yol açmalarının, “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçunu oluşturduğu için dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi talebimiz ise yargılama boyunca reddedildi.
İdil’in canın alınmasının üzerinden 4 yıl geçti.
Şule İdil Dere davasından çıkan karar, İstanbul’u yönetenlerin utancıdır.
Şule İdil Dere davasından çıkan karar, yargının utancıdır.
Şule İdil Dere davasından çıkan karar, hukuk sisteminin utancıdır.
Bu utancı biz Davutpaşa’da, Ostim’de, Soma’da, Selin Erdem davasında, sırf kâr etmek için, birilerine kâr kazandırmak için pervasızca şehrin sokaklarına parklarına gönderilen ve yüzlerce can alan hafriyat kamyonları cinayetlerinde yaşadık.
Dört yılda adalet ve vicdan aradık.
Dört yılda, adaletin gelmeyeceğini öğrendik.
Demek ki adalete her zamankinden daha çok ihtiyaç var.
Adalet için, bizim öğrendiğimizi başkaları da bizim öğrendiğimiz gibi büyük acılarla öğrenmesin diye birlikte bu cinayetlere ve cezasızlığa dur demeye çağırıyoruz.
ŞULE İDİL DERE AİLESİ
10 EYLÜL 2020 İSTANBUL
Şule İdil Dere Dava Süreci
Şule İdil Dere, 12 Mayıs 2016 yılında Yoğurtçu parkının içindeki yaya yolunda yürürken, yaya yoluna, işaretçisi olmadan geri manevrayla giren İBB’ye ait ve İSTAÇ A.Ş çalışanı tarafından kullanılan bir kamyon tarafından hayattan koparıldı. İdil 23 yaşındaydı.
Kamyon, Kurbağalıdere ıslah çalışmasında görevliydi
Kurbağalıdere ıslah çalışmasını yürüten İBB ve İSTAÇ A.Ş. yasal olarak almaları gereken hiçbir önlemi alamadıkları için İdil’in canını aldılar. Bilirkişi raporları İBB ve İSTAÇ AŞ’den üst düzey dahil 11 çalışanı sorumlu buldu.
İBB, 11 gün sonra ÇALIŞMADAN SORUMLU müdürleri birbirlerinin yerine terfi ettirdi. Biri İBB Teftiş Kurulu Başkanı oldu. Teftiş Kurulu Başkanlığı’na terfi eden kendini soruşturan raporu hazırladı. VALİLİK BU RAPORA DAYANARAK BU SORUMLULAR İÇİN SAVCILIĞIN İSTEDİĞİ SORUŞTURMA İZNİNİ VERMEDİ.
Valilik hukuka aykırı bir şekilde bir belediye çalışanını üstlerini soruşturmakla görevlendirerek İBB üst yöneticilerini korudu.
Bölge İdare Mahkemesi hukuka aykırı bir karar vererek usulsüz bir soruşturma raporuna dayalı İstanbul Valiliği kararını aynen onadı.
İBB, Valilik ve Bölge İdare Mahkemesi eliyle hukuk çiğnenerek dava açıldı.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul Valiliğince amirlerini soruşturmak için atanan belediye müfettişlerinin amirleri lehinde verdikleri raporu aynen kabul ederek Valilik kararını onayladı.
Yargılama, asıl sorumlu oldukları bilirkişi raporuyla belirlenenler yargı önüne çıkmadan başladı.
Yargılamada 16 duruşma yapıldı. Beş kez dosyada bilirkişi ve ek bilirkişi raporları alındı. Raporların tamamında Şule İdil Dere’nin kusursuz olduğu belirtildi.
İletişim ve ayrıntılı bilgi için
Change.org: change.org/suleidildere
Twitter: @SuleIdilDere
Facebook: @suleidildere
YouTube: Şule İdil Dere