Yeşil Sol Parti: Halkın vicdanına, sesine kulak tıkayarak, Referandum sonuçları kabul edilemez!

16 Nisan Pazar günü oylanarak, kesinleşmemiş sonuçlar üzerinden kabul edildiği ilan edilen anayasa değişikliklerine geniş kesimlerden itirazlar hem hukuki hem de siyasi zeminde devam etmektedir.

YSK’nın anayasa ve kanunlarda açıkça belirtilmiş olan hükümleri yok sayarak mühürsüz oy pusulalarını geçerli sayma kararı, toplumun geniş kesimlerinde seçimlere şaibe karıştırılmış olduğuna dair kanaatleri, şüpheleri güçlendirmektedir. İktidarın gümrükten mal kaçırırcasına, sandıkların tamamı henüz teslim edilmeden telaşla girişmiş olduğu zafer kutlamaları da bu şüpheleri artırmış ve toplumsal tepkileri tetiklemiştir.

Halkın yarısının onay vermemiş olduğu bu değişikliklerin sonuçlarına yapılan hukuki itirazları görmeyen, toplum vicdanını rahatlatacak adımlar atmayan yaklaşımları kınıyor, bu dayatmayı kabullenmiyor ve tanımıyoruz.

Bu sabah, arkadaşlarımız “referandum sonuçlarını tanımama” gerekçesi ile gözaltına alındılar. Bu insanlar YSK’nın kanuna aykırı davrandığını, hukuku çiğnediğini söylediler ve haklıydılar. Seçimden istediği sonucu alamayıp, sonucu tanımayıp “erken seçim”e götürenlerin kimilerine bu hakmış muamelesi yapılan; kanunların açıkça çiğneniyor olmasına ses çıkaranlara ise baskı ve gözaltıların reva görüldüğü bir ülke düşünün!

Neden sorusuna “Öyle gerekti!” yanıtını aldığınız; “Atı alanın Üsküdar’ı geçtiği”nin söylendiğini duyduğunuz bir memleket!

Bu ülke, “ben yaptım oldu”ların değil, hukukun, demokrasinin ve özgürlüklerin toprakları olmalıdır.

Referandum sonuçları toplumun vicdanında kabullenilmedikçe, YSK’nın yapmış olduğu hukuksuzluk giderilerek, toplumu rahatlatacak adımlar atılmadıkça, sonuçlar üzerindeki şaibeler kaldırılmadıkça, ortaya çıkan sonuç kabul edilemez ve tanınması mümkün olmayacaktır.

Sokaklarda yükselen muhalefeti baskılamaya ve sindirmeye niyetlenen işlemlere bir an önce son verilmeli, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır. YSK, almış olduğu hukuksuz kararlardan geri dönmeli ve toplumu rahatlatacak hukuki kararlar üretmelidir.

19 Nisan 2017
Eylem Tuncaelli – Naci Sönmez
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
Eş Sözcüleri

PAYLAŞ